Логотип Вінниці

Наша Вінничина

Як корисно їсти гранат: топ-6 найкращих способів

Всі новини | 05.12.2025 09:18

Як корисно їсти гранат: топ-6 найкращих способів

Гранат - не лише смачний, а й надзвичайно корисний фрукт. Названо найкращі способи його вживання, щоб отримати з нього максимум.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.

Додайте у салати

Насіння граната соковите та злегка терпке, що додає пікантного смаку різноманітним салатам.

Додайте його до міксу салатів або шпинату з великою кількістю овочів. Вони надають хрусткості, яскравого смаку та багато поживних речовин.

Важливо, що якщо є індивідуальна непереносимість фруктових кислот або проблеми зі шлунком, то варто з’їдати невеликі порції.

Змішайте у смузі

Додайте до блендера насіння, а не гранатовий сік, якщо хочете отримати більше клітковини з фруктів. 

Спробуйте поєднати їх з ананасом, бананом та йогуртом. Для одного смузі використовуйте приблизно 1/2 склянки насіння. Смузі вийде приємного кольору, корисним та ароматним.

Десерти

Гранат чудово підходить для десертів. Його можна додавати:

Єдине - у десертах, де важлива текстура, краще додавати зерна перед подачею, щоб вони не втрачали свіжість.

Приготуйте соус

З граната цілком можна приготувати соус. Найвідоміший варіант - густий кисло-солодкий соус кавказької кухні.

Інгредієнти:

Вичавіть сік зі стиглих гранатів і процідіть. Влийте в сотейник і нагрівайте на малому вогні без кришки, помішуючи.

Варіть до густоти сиропу. Додайте сіль і цукор. За бажанням - спеції. Коли соус охолоне, то стане ще трішки густішим.

Чудово подається з м’ясом (особливо птиця й яловичина), овочами, салатами, сиром та запеченими баклажанами.

Посипте тости або вівсянку

Простий спосіб отримати антиоксиданти та клітковину, які містять гранати - це додати їх до свого сніданку. Зокрема, можна:

Їжте їх просто

Ягідки граната (зерна разом із соковитою аріллою) цілком безпечно й корисно їсти свіжими.

У зернах містяться вітамін C, калій, поліфеноли (особливо еллаготаніни), клітковина. Поліфеноли сприяють зниженню оксидативного стресу.

Ви отримаєте більше клітковини, коли зерна будете жувати та ковтати разом із кісточками - це підтримує травлення.

Крім того, можна висушити насіння граната в духовці, поки вони не стануть хрусткими. Далі їх можна їсти замість снеків.

Як вибрати солодкий гранат 

Плід має бути насиченого червоного кольору з блискучою шкіркою. Коли зерна достигають, вони "виштовхують" шкірку, тому вона стає більш рельєфною.

Візьміть кілька плодів однакового розміру й оберіть найважчий. Важчий гранат означає, що маж більше соку й стигліші зерна.

Щоб очистити гранат, дотримуйтесь таких порад:

Одна склянка зернят граната містить:

Вас може зацікавити: